´Vrienden voor het leven´ maart 2025
 
 

Hélène en Peter Brok over de euthanasie van hun zoon Jesper

Jesper Brok was 27 jaar oud en fysiek zwaar beperkt, toen hij begin 2024 overleed met hulp van Expertisecentrum Euthanasie. Ondanks zijn jonge leeftijd, was het voor alle betrokkenen duidelijk dat zijn leven onleefbaar was, ook voor zijn ouders Hélène en Peter. Hoe confronterend en verdrietig ook, zij gunden hem een levenseinde in eigen regie.

Meteen na zijn euthanasie op 26 januari 2024, voelden de ouders van Jesper Brok berusting dat hij niet langer hoefde te lijden. Vader Peter: “Dit is wat hij wilde, hij kon niet meer.” Tien maanden later overheerst dat gevoel nog steeds, naast diep verdriet. Moeder Hélène: “Het blijft onwerkelijk om Jesper te moeten missen. Er zijn dagen dat ik het nog steeds een hele klus vind om een maaltijd op tafel te krijgen. Urenlang kan ik doelloos in mijn stoel zitten, zo moe ben ik. Er is in de 27 jaar van zijn leven zoveel gebeurd.”

 

Nieuwe opzet nieuwsbrief ‘Vrienden voor het leven’

We verhogen het aantal nieuwsbrieven van drie naar zes per jaar en zorgen ervoor dat de nieuwsbrief korter en beter geschikt is voor zowel digitale als papieren lezers.

We hopen dat u de vernieuwde nieuwsbrief met evenveel interesse en plezier blijft lezen!

 

Twee waardevolle vacatures: draag bij aan de toekomst van de euthanasiezorg

Ambivalent

Ada woont drie jaar in een verpleeghuis. Ze zit in een rolstoel, een schriele vrouw, getekend door haar handicaps. Ada lijdt al decennia aan de gevolgen van multiple sclerose (MS) en na een herseninfarct in 2016 kan ze enkel nog haar linkerarm gebruiken. Naast haar op de bank zitten dochter en zoon er stilletjes bij.

Ada wil dat er een einde aan haar leven komt, omdat ze niets meer kan. Ja, diamond painting, dat doet ze graag, dat kan nog net met haar linkerhand. Ze heeft veel pijn, de tillift vindt ze een gruwel, en altijd maar dat wachten tot er iemand komt.

Ze zou wel verder kunnen leven, als het was zoals vroeger. Zelf heeft zij bijvoorbeeld haar ouders tot het einde verzorgd. Dat vond ze vanzelfsprekend. Maar ja, haar kinderen hebben het druk. En dat snapt ze, want ze werken allebei. Ze is eenzaam, haar man is overleden, hij was haar steun en toeverlaat. Ze ziet nooit iemand.

Maar ze weet niet of het goed is, euthanasie. Ze vindt dat ze haar kinderen een moeder ontneemt. Dan is ze eigenlijk een ‘moordenaar’, want ze is niet vanzelf doodgegaan. Ada kijkt haar kinderen indringend aan. De kamer vibreert van ongemak. Dochter en zoon zwijgen alsof ze besloten hebben nooit meer te spreken.

Ook in een volgend gesprek zegt Ada dat ze niet loskomt van het begrip ‘moordenaar’. Ik ook niet. Ik geef aan dat ik geen euthanasie kan verlenen, als Ada zichzelf als moordenaar ziet. Dan voelt het geven van euthanasie voor mij als ‘geweld’.

Gaandeweg wordt duidelijk dat er van alles speelt. Volgens dochter Thea zijn de onderlinge relaties ronduit slecht, voorheen ook die tussen haar ouders. Iedereen loopt op eieren als het om Ada gaat.

Twee gesprekken later is Ada zeker van haar zaak. De SCEN-arts mag komen, ze heeft het idee ‘moordenaar’ achter zich gelaten. Dit is geen leven meer. Ze kijkt opzij. Dochter en zoon knikken alsof ze voor het eerst weten hoe dat moet.

Na het positieve advies van de SCEN-arts lukt het niet om tot een afspraak te komen voor een gesprek over de uitvoering. Ada werpt allerhande barricades op. We schorten het traject op. Ambivalentie kent allerlei aspecten. Eén ervan is het vereffenen van een openstaande rekening.

Vriendenbijeenkomst 2025

Twee nieuwe thema’s in 2025: Euthanasiezorg bij chronische lichamelijke aandoeningen en naasten

Naast de bekende thema’s, zoals euthanasiezorg bij dementie, staan er dit jaar ook twee nieuwe onderwerpen op de agenda. Een deel van de euthanasieverzoeken die Expertisecentrum Euthanasie ontvangt, komt van mensen met chronische lichamelijke aandoeningen. Daarom organiseren we een Vriendenbijeenkomst over euthanasiezorg bij somatische ziekten. Dit zijn bijvoorbeeld ziekten zoals Multiple Sclerose (MS), Chronisch Obstructief Longlijden (COPD), hart- en vaatziekten en aangeboren hersenbeschadiging.

Veel van onze Vrienden steunen onze stichting omdat zij persoonlijk betrokken zijn, bijvoorbeeld doordat een familielid of vriend euthanasie heeft gekregen via het expertisecentrum. In november organiseren we daarom een bijeenkomst speciaal voor naasten. Naast het behandelen van actuele thema’s in de euthanasiezorg en de ontwikkelingen binnen Expertisecentrum Euthanasie, zal er ook aandacht zijn voor de ervaringen en vragen van naasten.

Agenda Vriendenbijeenkomsten 2025

Vrijdag 4 april - Rotterdam (ook online)
Euthanasiezorg bij dementie/stapeling van ouderdomsaandoeningen 

Vrijdag 9 mei - Amersfoort (ook online)
Euthanasiezorg bij chronische lichamelijke aandoeningen

Woensdag 4 juni - Drachten
Euthanasiezorg bij dementie/stapeling van ouderdomsaandoeningen

Vrijdag 5 september - Zwolle (ook online)
Euthanasiezorg bij psychiatrie 

Zaterdag 8 november - Driebergen
Bijeenkomst voor naasten 

Aanmelden

We hopen u en uw introducees op een van onze bijeenkomsten te mogen verwelkomen. Inschrijven kan via de website. Liever telefonisch aanmelden? Bel met onze Vriendenadministratie: 070 891 26 21.

 

Als u nog geen Vriend bent van Expertisecentrum Euthanasie, nodigen wij u uit om zich aan te melden via onze website.

Met uw hulp kan het expertisecentrum:

  • De continuïteit van euthanasiezorg garanderen
  • Interne ontwikkelingen van Expertisecentrum Euthanasie vormgeven
  • (Huis)artsen begeleiden bij euthanasietrajecten
  • Nascholing voor (huis)artsen aanbieden
  • Wetenschappelijk onderzoek doen
  • Voortdurend werken aan maximale zorgvuldigheid
  • Kennis over euthanasie en levenseinde bij Vrienden versterken

Vrienden ontvangen een uitnodiging voor Vriendenbijeenkomsten met actuele thema’s en zijn van harte welkom om introducés mee te nemen. Deze bijeenkomsten kunnen ook online worden bijgewoond. Daarnaast ontvangt u zes keer per jaar de nieuwsbrief ‘Vrienden voor het Leven’ met nieuws en updates over de euthanasiezorg en de ontwikkelingen binnen Expertisecentrum Euthanasie.

Doneer via NL36 TRIO 0391 1048 45 t.n.v. Stichting Vrienden van Expertisecentrum Euthanasie o.v.v. ‘gift’. Elke bijdrage, groot of klein, is van harte welkom.

 

Colofon No. 19, maart 2025
'Vrienden voor het leven' is een uitgave van Stichting Vrienden van Expertisecentrum Euthanasie. De nieuwsbrief verschijnt zes keer per jaar (papier en digitaal). Donateurs ontvangen de nieuwsbrief gratis.

Copyright
Teksten uit deze nieuwsbrief mogen uitsluitend na schriftelijke toestemming van de redactie worden overgenomen.